4.3. Avaluar per aprendre
4.3.1. Ponent Albert Riquelme
Avui, 14 de març, ha vengut el ponent Albert Riquelme a parlar-nos sobre l’avaluació. Aquesta ha de partir de la innovació que pot aparèixer des de:
A més, ha de ser una avaluació formadora, és a dir, l’alumne és conscient d’allà on té dificultats i capacitats, i el mestre l’autoregula. Per tant, tenen molt clar d’on parteixen i a on volen arribar. Per arribar a aquesta avaluació formadora necessàriament hem d’aplicar la cooperació i metodologies actives. Per aquest motiu, sempre hem d’oferir als nostres alumnes que per mostrar allò que saben, ho facin com vulguin (dibuix, escrit, mapes mentals, etc.). En aquesta presentació podeu veure diferents formes: es.slideshare.net/guidaallespons/avaluacio-inicial-formativa-formadora
Quines tècniques ens ajuden a avaluar?
- Domini d’estratègies per aprendre de manera eficaç o autònoma a l’aula: Mapes conceptuals
-
Capacitat de planificar els nous aprenentatges/projectes: Bases d’orientació
-
Estratègies per l’aprenentatge cooperatiu: Bones preguntes.
-
Autonomia, autoavaluació i autoregulació de l’aprenentatge: KSPI (Qüestionari inicial de coneixements previs)
-
Autoconeixement i autoestima (les intel·ligències múltiples): Rúbrica
En definitiva,
-
Tots els alumnes són iguals i he de programar en base a tots.
-
Tots tenen un potencial altíssim però hem de deixar que floreixi.
-
S’han de diversificar els canals d’expressió i d’avaluació.
4.3.2. Base d'orientació i rúbrica d'avaluació
Avui, 21 de març, en grups hem hagut de realitzar una base d’orientació i una rúbrica per avaluar un tema de matemàtiques que se’ns havia assignat. En el nostre cas ens ha tocat la resta duent. A continuació podeu veure les nostres tasques:
Dominguez_Morales_Neus_Base_Orientacio.pdf (844513)
Dominguez_Morales_Neus_Rubrica.pdf (723230)
Com hem pogut llegir en un article de la Generalitat de Catalunya, “Pautes per fer una base d’orientació amb l’alumnat”, la base d’orientació és un instrument que mostra una seqüència ordenada d’accions per resoldre un problema o realitzar una tasca. Per a l’alumnat és útil per planificar-se, per fer l’acció de forma autònoma i per autoavaluar-se. Per tant, és indispensable que els alumnes intervenguin en la seva elaboració. Ara bé, la base d’orientació només és un instrument; per si sola no garanteix una avaluació formativa si no va acompanyada d’altres estratègies i dinàmiques per part del docent.
Vull dir que ens ha estat bastant complicat elaborar una base d’orientació d’un contingut matemàtic, ja que han de ser unes pautes molt clares i consensuades conjuntament amb els alumnes.
Finalment, aquestes dues tasques les hem elaborades partint de l’article “Avaluar per aprendre” de Neus Sanmartí (pionera de l’avaluació). A continuació adjunt aquesta lectura: